Početna
O nama
Upis novih članova
Probe
Nastupi
Događanja
Foto
Video
Putopisi
Gdje smo sve bili
A naši sponzori su
Brojevi telefona i e-mail
Cioff Hrvatska
Facebook FA Croatia
Ministarstvo kulture RH
 
Ive Tijardovića 18, 10000 Zagreb
 
     
 
 
 
 
 
Smotra folklornih amatera grada Zagreba
41. Smotra
Samostalni koncert za stjecanje statusa dječjeg folklornog ansambla
9. lipnja 2018. s početkom u 19 sati, Dom kulture Prečko
 
 
 
38. Smotra dječjih skupina:
10. svibnja 2015. s početkom u 11 sati, mala dvorana KD Lisinski
 
Izvješća stručnog žirija
 
Kulturno-umjetničko društvo CROATIA - mlađa dječja folklorna skupina
"Šipkom mi vrček ograjen" – pjesme i plesovi Svete Nedelje (praizvedba)
• Autor/ica koreografije: Boris Harfman
• Autor/ica glazbene obrade: Danijel Rozanković
• Voditelj/ica skupine: Ivana Harfman
• Voditelj/ica tamburaškog sastava: Damir Keglević
• Voditelj/ica pjevanja: Ivana Harfman
• Garderobijeri: Lucija Raković


Goran Knežević, ples:

Općenito:
Danas sam uživao u izvedbama dječjih folklornih skupina. Voditelji su se pridržavali principa primjerenosti u izboru folklorne građe za djecu po uzrastima, izvođači su bili dobro pripremljeni za nastupanje, duljina točaka je bila po mjeri djece i gledatelja. Vidjeli smo zanimljive koreografije i ideje, te šest praizvedbenih djela što je vrlo važno za daljnji razvoj scenske primjene dječjeg folklornog stvaralaštva. Koreografi bi trebali malo više pozornosti usmjeriti prema osmišljavanju jasnije dinamike odvijanja scenskog prikaza. Od polaganog prema bržem ili osmisliti skladne promjene dinamike tijekom koreografije. U sklopu toga treba pažljivije procijeniti sceničnost određene dječje igre – plesa i nastojati je prikazati u optimalnom vremenskom okviru. Sam završetak koreografije treba biti pažljivo pripremljen, i da ne izgleda kao da je pao s neba, već da je produkt jednog logičnog slijeda i sadržaja prethodnih scenskih događanja. Sadržaj je apsolviran ali treba poraditi na njegovom scenskom oblikovanju. Možda bih tu mogao još navesti jedan detalj potaknut izvedbama, a odnosi se na pristup u uvježbavanju folklorne građe s djecom. Vidi se razlika između disciplinirane i uigrane dječje skupine. Disciplinira podrazumijeva ozbiljnost, a uigranost pruža opuštenost. O tome neću, ali pristalica sam ovog drugog pristupa.
Podosta voditelja koristilo je klasični poklon na kraju točke što je po meni potpuno nepotrebno. Prvo, skoro niti jedna skupina nije izvela poklon ujednačeno kako bi trebalo to napraviti i samo su dodatno i nepotrebno nasmijavali publiku. Prije ćete s djecom uvježbati koreografiju nego poklon. Budimo pragmatični. Drugo, ima podosta lijepih dječjih gesti koje bi mogle biti prihvatljivije od klasičnog poklona. Gledalište je na početku bilo ispunjeno, a onda se broj smanjivao kako je koja dječja skupina izvela svoju točku. To nije pošteno prema ostaloj djeci sudionicima i treba ozbiljno skrenuti pozornost voditeljima da pokušaju utjecati na roditelje i da se takve situacije više ne ponavljaju.
Isto tako u pravilima Smotre predviđeno je da ispred jednog društva, može nastupati mlađa i starija dječja skupina ili samo kombinirana. Vidim da se toga neki nisu pridržavali.
Broj izvođača: 162 djevojčice i 35 dječaka.

KUD CROATIA:
Izbor građe temeljio se na dječjem folklore i vidjeli jednu lijepu dječju izvedbu u kojoj nije bilo primarno s kojom nogom ili pokretom. To su djeca dobro iskoristila i natopila svoju izvedbu dječjim stilom i raspoloženjem. U tom kontekstu nije trebalo stavljati šetano kolo jer korak su djeca izvodila prilično bojažljivo. Koreografije je imala svoju dinamiku i smisao i lijepo su to završili. Vrlo su atraktivno su izašli sa scene. Zašto natrag na poklon?
Broj izvođača: 16 djevojčica i 4 dječaka.Dražen Varga, glazba:
Dopadljiva i zanimljiva izvedba. Djeca sjajno izvode brojalice, igre i napjeve. Gotovo sve pjesme me podsjećaju na neke dobro poznate iz nekih drugih folklornih krajeva. Po drugi puta molim B. Harfmana da mi posudi zapise da ih uvrstim u zbirku dječjih folklornih pjesama i plesova.
Glazbene obrade jednostavne i funkcionalne. Provjeriti da li je potrebno naslovnu pjesmu pri kraju harmonizirati dominantinom dominantom!Tomislav Brekalo, narodne nošnje:
Kod članova muškog orkestra potrebno je izglačati nogavice gaća te je nošnju potrebno dopuniti lajbekom. Dio djevojčica obučena je u dječje nošnje Svete Nedjelje. Nošnje su primjerene stasu djeteta, ali je potrebno još poraditi na usklađenju donjih rubova. Prilikom vezivanja crvene dekorativne vrpce pripaziti tako da ona bude svezana na mašnu u prednjem dijelu tijela, a ne na leđima. Vezice od vezivanja pregače pospremiti tako da se ne vide i prekriti dekorativnom crvenom vrpcom. Dječaci obučeni u bjelinu. Dužine nogavica kod jednog dječaka su preduge, a kod drugog prekratke. Sva četiri dječaka su nosila šešir, a nisam primijetio da su ga koristili u plesu kao rekvizit. Predlažem ili reducirati šešire u broju ili ih maknuti jer nošenje šešira nije bilo primjereno društvenom statusu djeteta.
Mlađa djeca obučena u košuljice na čijem je međusobnom usklađenju po duljini još potrebno poraditi.
Obuća i uređenje kose kod sve djece je korektno.Tekst preuzet sa web stranica ZAFAZ-a: http://www.zafaz.hr/smotra_kalendar.php/
 
 
 
 
 
37. Smotra dječjih skupina:
17. svibanj 2014. s početkom u 11.00, u maloj dvorani KD Lisinski
Stručni izvještaj o nastupu dječjih folklornih skupina
 
Goran Knežević, selektor prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja:

Općenito:
Na koncertu je sudjelovalo deset dječjih folklornih skupina, 6 kombiniranih dječjih ansambala i četiri mlađe dječje skupine. Nastupilo je 135 djevojčica i 41 dječak, ukupno 176 izvođača. Gledalište je bilo ispunjeno. Vidjeli smo: izvrsne izvedbe dječjih skupina ZFA dr. Ivana Ivančana i FA SKUD-a Ivana Gorana Kovačića, dobro osmišljenu koreografiju (KUD Croatia) i vjerodostojnu prezentaciju dječjih pokladarskih običaja (HKD Braće Radića). Prema podacima iz programa nije izvedena niti jedna praizvedba. Pod praizvedbom se smatra scensko djelo koje je prvi puta izvedeno u ovoj godini. Ako su zastupnici skupina površno ispunjavali prijavni list bilo bi poželjno da naknadno dostave organizatoru pismene potvrde ako se radi o praizvedbama.


Kulturno-umjetničko društvo CROATIA - mlađa dječja folklorna skupina:
"Komar z muha tanca" - dječje igre i pjesme Hrvatskog zagorja
• Koreografija: Boris Harfman
• Glazbena obrada: Boris Harfman
• Voditeljica plesa: Ivana Harfman

U ovoj koreografiji smo vidjeli nekoliko zanimljivih i maštovito osmišljenih scenskih događaja. Uvodni dio su nam izvela mala djeca. I to govorkalicu Ringe ringe raja, a zatim su došli mali svirači na tradicijskim instrumentima i uz pjesmu poveli djecu na igru. Po tom smo vidjeli igru Jas pak nekaj mam’ i svirku na tradicijskim instrumentima koji su spominjani u tekstu. I na kraju, kratka igra svadbe. U igri Naše kolo veliko vidjeli smo zanimljiv prateći sastav i slušali vrlo dojmljivu boju tona i glazbu. Djeca su to točno i zvonko otpjevala. To je bio pun pogodak i šteta što na sceni nije bilo "kolo veliko". Uz igru "Muha melin nosila" djeca su u koloni izašla sa scene. Zanimljiva koreografija (7 minuta i 15 sekundi – možda malo preduga) raspoložena djeca ali uz sav njihov trud ipak nisu mogli ostvariti potrebnu scensku "puninu" i ugođaj. Šteta.
Izvođački sastav: 11 djevojčica i 3 dječaka

Ocjena: 8

 
 
 
 
 
HUMANITARNI KONCERT
Vrijeme: 11. prosinac 2010. 19:30-22:30
 
Prigodom 27 obljetnice KUD-a Croatia, 11.12.2010. u 19.30 u Centru za kulturu Gajnice , Argentinska 5, održat će se cjelovečernji koncert folklornih ansambala:
• Zlatko Baloković – Krapinske toplice
• Đeram – Viljevo
• Craotia – Zagreb
Moto koncerta, koji je ujedno 22. koncert iz ciklusa ‘Povežimo Hrvatsku’ ima i dodatni dobrotvorni karakter, želimo pomoći našoj bivšoj plesačici Petri, oboljeloj od multiple skleroze .
...Dobrotvorni koncert će se održati za Petru Jurić, članove “Društva distrofičara Zagreb” i “Društva osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom”.
Ulaz u dvoranu je slobodan a svoje priloge za Petru moći ćete ostaviti na ulazu .
Pozivamo sve bivše članove KUD-a Croatia, njihove obitelji i prijatelje kao i sve ljude koji žele pomoći svojim prilozima da nam se pridruže na koncertu.
Ukoliko niste u mogućnosti doći na koncert, a želite pomoći, uplate možete izvršiti na Petrin račun :
• 2360000 – 3237518084
Zahvaljujemo u Petrino ime, veselimo se susretu na koncertu.


Kad su bivši plesači, nekadašnji Petrini kolege čuli da se organizira koncert potpore Petri, odazvali su se i ponudili da otplešu barem jednu točku i tako sudjeluju u ovom humanitarnom koncertu. Pravi su
!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
::: © 2011. Folklorni ansambl Croatia :::